ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....
ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....
Ø Καθημερινά 17.000 τόνοι αποβλήτων και σκουπιδιών ρίχνονται στις θάλασσες του πλανήτη μας.
Ø Η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα. Τα νερά της ανανεώνονται μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού κάθε 80 χρόνια.
Ø Είναι ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια «εξαφανίζονται» στη θάλασσα από την ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και το αλάτι του θαλασσινού νερού. Οι σωροί των σκουπιδιών που εμφανίζονται στις παραλίες μας είναι η τραγική απόδειξη.
Ø Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες και κουτάκια από αναψυκτικά, ξύλα, συνθετικά δίχτυα, αποφάγια, νεκρά ζώα, λάστιχα αυτοκινήτων.....Αυτά είναι μερικά από τα είδη σκουπιδιών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις παραλίες. Και δυστυχώς η λίστα είναι ατέλειωτη.....
Ø Είναι επίσης ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια που βυθίζονται στη θάλασσα είναι τα λιγότερο επικίνδυνα επειδή υποτίθεται ότι αποσυντίθενται στην άμμο του βυθού. Όχι μόνο τα σκουπίδια δεν διασπούνται, αλλά προκαλούν το θάνατο της υδρόβιας ζωής του βυθού.
Ø Δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση η άποψη ότι τα σκουπίδια που επιπλέουν δεν είναι τόσο επιβλαβή και ότι είναι μόνο αντιαισθητικά στην όψη. Αντιθέτως, τα σκουπίδια αυτά «μπερδεύουν» τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες, τα οποία στην προσπάθειά τους να καταπιούν τα επιπλέοντα απομεινάρια, τραυματίζονται, πνίγονται και συχνά τους προξενούν έναν αργό και επώδυνο θάνατο.
Ø Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας, μαζί με τα 3.000 μικρά και μεγάλα νησιά της, είναι 16.000χλμ. Εάν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο αδιάφοροι, σε λίγα χρόνια πιθανώς να έχουμε το μεγαλύτερο παράκτιο σκουπιδότοπο της Ευρώπης!!
Ø Να πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστούν τα επόμενα αντικείμενα στη θάλασσα:
Εισιτήριο λεωφορείου | 2-4 | Εβδομάδες |
Βαμβακερό ύφασμα | 1-5 | Μήνες |
Σχοινί | 3-14 | Μήνες |
Μάλλινο ύφασμα | 1 | Χρόνο |
Βαμμένο ξύλο | 13 | Χρόνια |
Μεταλλικό κουτάκι | 100 | Χρόνια |
Αλουμινένιο κουτάκι | 200-500 | Χρόνια |
Πλαστικό μπουκάλι | 450 | Χρόνια |
Γυάλινο μπουκάλι | Άγνωστο | |
§ Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες που επισκεπτόμαστε.
§ Οφείλουμε να απαιτούμε την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις παραλίες και να τους χρησιμοποιούμε.
§ Δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα όταν ταξιδεύουμε.
§ Οφείλουμε να δίνουμε το παράδειγμα στους γύρω μας και να ζητούμε το σεβασμό τους απέναντι στη θάλασσα.
§ Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η θάλασσα είναι πηγή ζωής για μας, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας.
§ Πρέπει να θυμόμαστε ότι η προστασία των θαλασσών και των ακτών σήμερα είναι δική μας ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας στο μέλλον.
The Secret - Planet Earth HD - οικολογοι πρασινοι
The Secret Team has created a gift for you. This clip features our beautiful Planet Earth. As you experience this clip you will emit positive forces of energy across Planet Earth that will reach every single living thing on it. You will lift yourself, and as you lift yourself, you lift the entire world.
The magnificent music was composed and graciously gifted for this clip by composer Jo Blankenburg.
From The Secret to you, here is Planet Earth - our home.
This clip can be downloaded at http://www.thesecret.tv/planet-earth/
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός . !!!
SOS εκπέμπει ο Σαρωνικός: μετρήσεις που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα επιστημονικά κλιμάκια του ΠΕΡΠΑ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.
H σημερινή κατάστασή του απέχει πολύ από αυτή που επικρατούσε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τότε που όλη η θαλάσσια περιοχή από την Ελευσίνα έως το Σούνιο ήταν νεκρή από κάθε είδους ζωή, εκτός από τα παθογόνα μικρόβια. Όμως απέχει, δυστυχώς, και από την πολύ ικανοποιητική εικόνα που παρουσίαζε η θάλασσα την περίοδο 1994 - 2000», λένε οι ερευνητές. «Βεβαίως», αναφέρει δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας ο μαθηματικός - ωκεανογράφος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σαρωνικός Κόλπος έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει, σε κάποιο βαθμό, μηχανισμούς αυτοάμυνας, καθώς είναι βαθύς, ανοικτός κόλπος και διαπερνάται από ρεύματα».
Τα απόβλητα. Τα τελευταία (Ιανουάριος 2005) στοιχεία του ΠΕΡΠΑ έδειξαν ότι τις σημαντικότερες επιπτώσεις στην οικολογική τους κατάσταση υφίστανται οι βιοκοινωνίες της Ψυττάλειας και του Κερατσινίου, του Κόλπου της Ελευσίνας και της δυτικής λεκάνης (κοντά στη Σαλαμίνα). Εκεί παρατηρήθηκε μείωση του οξυγόνου και φαινόμενα ευτροφισμού σε βάθος 90 μέτρων - συνθήκες στις οποίες δεν μπορούν να ζήσουν τα ψάρια. Ειδικά στην περιοχή της Ελευσίνας καταλήγουν μη επεξεργασμένα βιομηχανικά απόβλητα από 1.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αυτά επιβαρύνουν με επικίνδυνες - ακόμα και καρκινογόνες - ουσίες τη θάλασσα. Απόβλητα ναυπηγείων, μονάδων σιδήρου και χάλυβα, εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου, τσιμέντου, χαρτοβιομηχανιών και μονάδων παραγωγής απορρυπαντικών και τροφίμων ρυπαίνουν συνεχώς τον Σαρωνικό.
Τα φυτοφάρμακα. Ανοιχτή πληγή αποτελούν και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ανιχνεύτηκαν στη περιοχή μεταξύ Ελευσίνας και Σαλαμίνας, τα οποία προφανώς έφτασαν εκεί μέσω των ρεμάτων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι πολλές και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών και οι πολλές καμένες δασικές εκτάσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα ρέματα, να είναι ορμητικά και να διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες νερών (με ίχνη φυτοφαρμάκων από γεωργικές εκτάσεις) στη θάλασσα.
Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες είναι τα παθογόνα μικρόβια που ανιχνεύτηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά - από το Πέραμα και το Κερατσίνι έως το Νέο Φάληρο. «Τα εξετάζουμε με προσοχή. Είναι άγνωστο από πού προήλθαν», συμπληρώνουν.
Ρύπανση στις ακτές λουομένων
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Σαρωνικού είναι τα βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, χρώμιο κ.λπ.) που απειλούν κάθε είδος θαλάσσιας ζωής και μεταφέρονται και στην τροφική αλυσίδα. Χαρακτηριστικό της ρύπανσης από αυτά είναι το γεγονός ότι οι μετρήσεις που έγιναν στην ακτογραμμή από τον Άγιο Διονύσιο ως το Έδεμ Παλαιού Φαλήρου (παραλία στην οποία κάνουν μπάνιο κάθε καλοκαίρι χιλιάδες λουόμενοι) κατέδειξαν πως υπάρχουν, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, υπερβάσεις ακόμη και 87% των επιτρεπομένων ορίων μολύβδου στα ιζήματα του βυθού. Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση «Ζητήματα προτεραιότητας στο μεσογειακό περιβάλλον» (EEA Report No 4) που συνέταξαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency EEA) και το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών .
Ο πιο βρώμικος βυθός
Ο Σαρωνικός Κόλπος διαθέτει, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον πιο βρώμικο βυθό σε όλη τη Μεσόγειο. Ο θαλάσσιος πυθμένας του Σαρωνικού παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό στερεών απορριμμάτων (251 ανά 1.000 τ.μ.), όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 15 απορρίμματα. Κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο - βρέθηκαν ακόμα και βαρέλια με υπολείμματα από έλαια αυτοκινήτου. Η πιο βρώμικη περιοχή του Σαρωνικού μάλιστα εντοπίζεται κοντά στη νησίδα Άγιος Γεώργιος, απέναντι από την Παλαιά Φώκαια. Εκεί εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός στερεών απορριμμάτων (251 ανά 1.000 τ.μ.), όπως προκύπτει από την έρευνα σε 59 ακτές (βάθους από 0 έως 25 μέτρα) που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ζωολογίας - Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον λέκτορα κ. Στέλιο Κατσανεβάκη.
Μειώθηκε στο 70% ο πληθυσμός των ψαριών που ζούσαν πριν από 5 χρόνια
Ως δείκτη για την ποιότητα των νερών οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών χρησιμοποιούν το σύνολο των φυτών και ζώων που ζουν στον βυθό. Κατέγραψαν λοιπόν ότι «είδη όπως ο σκορπιός, ο σαλούβαρδος, τα μπαρμπούνια, οι λίχνοι, η στύρα, οι λείτσες, ακόμα και οι σχετικά ανθεκτικοί ροφοί, οι μπακαλιάροι, τα λυθρίνια, οι κουτσομούρες, μειώνονται. Ο σημερινός πληθυσμός τους υπολογίζεται στο 70% - 80% του αντίστοιχου πληθυσμού πριν από 4 ή 5 χρόνια. Τα μόνα είδη που διατηρούν τις πληθυσμικές... δυνάμεις τους είναι τα θράψαλα και οι μοσχιοί».
«Μέχρι το 1994 όλα τα λύματα του Λεκανοπεδίου ουσιαστικά "χύνονταν" ανεξέλεγκτα στο Κερατσίνι. Οι ρύποι εξαπολύονταν από τους οχετούς και "κυκλοφορούσαν" στην επιφάνεια της θάλασσας. Μετά τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού οι ρύποι διαχέονται σε μεγαλύτερο βάθος και αρκετά μακρύτερα», επισημαίνουν οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ οι οποίοι μελέτησαν επί μακρόν τις επιπτώσεις στις κοινωνίες φυτών και ψαριών εξαιτίας της λειτουργίας του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού. «Ταυτόχρονα με τη λειτουργία της Ψυττάλειας παρατηρήθηκε βελτίωση των φυκιών που ζουν στα βράχια των νότιων ακτών της Σαλαμίνας σε βάθος έως και ένα μέτρο. Τα επεξεργασμένα λύματα είναι πλέον στα βαθιά και δεν επηρεάζουν τα φύκη παρά μόνο τον χειμώνα λόγω των ανέμων». «Όμως», συμπληρώνουν, «οι βιοκοινωνίες των ζώων που ζουν στον βυθό (οι μετρήσεις έγιναν στα 20-90 μέτρα), παρουσιάζουν ξαφνικά διαταραχές που είναι περισσότερες όσο πιο κοντά βρίσκονται αυτά στην Ψυττάλεια».
Χρήστος Μανωλάς
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS !!!!
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS |
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2003 |
Ο νέος Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας ανέλαβε το τιμόνι μιας περιοχής που έχει χάσει πολλές ευκαιρίες και όπως δηλώνει, «περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν, αρκεί να δούμε τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσουμε. Αυτό που δεν υπάρχει πια είναι χρόνος για χάσιμο. Είναι η ώρα της λύσης των προβλημάτων». Με πλούσια εμπειρία στα συνδικαλιστικά καιπολιτικά δρώμενα ο κ. Μίχας δίνει απαντήσειςσε πέντε βασικά ναυτικά ερωτήματα.
ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΓΑΛΙΚΙΑΣ
«Καλό θα είναι να ευχόμαστε να μην συμβεί ατύχημα όπως αυτό του PRESTIGE στις ελληνικές θάλασσες, διότι η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη τοσο σε οικονομικό όσο και οικολογικό επίπεδο. Αρκεί να πω οτι στη Γαλικία λόγω της ρύπανσης οι αλιευτικές δραστηριότητες και η οστρακοκαλλιέργεια παγορεύτηκαν κατά μήκος μιας ακτογραμμής που υπερβαίνει τα 900 και 800 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα περισσότεροι απο 16.000 αλιείς και 5000 εργαζόμενοι στον κλάδο. Αυτές οι επιπτώσεις για να αντιμετωπιστούν ξεπερνούν τα όρια μιας νομαρχίας ή ακόμα και ενός κράτους. Έτσι, το μείζον ζήτημα, πλέον, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που καθορίστηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ναυτιλίας, ώστα να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές ακτές απο ανάλογα καταστροφικά ατυχήματα».
ΣΧΕΔΙΟ «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ S.O.S»
«Εμείς δεν αρκούμαστε σ'αυτά. Γνωρίζουμε οτι το ΥΕΝ έχει ένα εξαιρετικά αξιόλογο σχέδιοαντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης, αλλά θεωρούμε οτι η προστασία του Σαρωνικού είναι υπόθεση όλων μας. Γι' αυτό, σας λέω για πρώτη φορά, οτι καταρτίζουμε ένα μακρόπνοο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα καθαρισμού και προστασίας των ακτών, για το οποίο θα δώσουμε, πολύ σύντομα, συγκεκριμένα στοιχεία». (???)
ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Η επικείμενη αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ’πω Ανατολής και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Η Νομαρχία Πειραιά μπορεί να παίξει τον ρόλο της και στις δυο περιπτώσεις, για να διασφαλιστούν οφέλη για την περιοχή».
ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
«Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει, για πτώτη φορά, εθνική λιμενική πολιτική, που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των λιμανιώ, ιδιαίτερα του Πειραιά, ώστε αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της χώρας, να επωφεληθούν τόσο απο την πλευρά της ναυτιλιακής όσο και της εμπορευματικής κίνησης. Με αυτή την εξέλιξη συνδέεται ο ρόλος που καλείται να παίξει η νομαρχία. Παράλληλα με τον σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί για το λιμάνι, εμείς έχουμε χρέος να εκπονήσουμε το δικό μας σχέδιο για την υλοποίηση χερσαίων υποδομών, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση ναυτιλιακών και άλλων συμπληρωματικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή».
|
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑΣ
«Το νέο θεσμικό πλαίσιο της ακτοπλοϊας είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι προωθεί την ελέυθερη λειτουργία της αγοράς, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, το δημόσιο συμφέρον. Αυτό αποτελεί κατάκτηση, διότι αφενός συμβαδίζει πλήρως με το πνέυμα της Ε.Ε όπως αποτυπώνεται στη Λευκή Βίβλο για τις μεταφορές και σε μια σειρά οδηγιών και εγγράφων, αφετέρου κατοχυρώνει τη συνοχή του ελλαδικού χώρου και την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. Γενικά, πιστεύω οτι όσοι προσπαθούν να κάνουν κριτική σ'αυτό τον νόμο, λέγοντας οτι δεν προωθεί την πλήρη απελευθέρωση, είτε αγνοούν τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας με το μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα είτε απλώς εξυπηρετούν συμφέροντα εις βάρος των πολιτών, των κατοίκων των νησιών και γενικότερα τουκοινωνικού συνόλου. Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ οτι οι όποιες αλλαγές γίνουν στον νόμο πρέπει όχι μόνο να μην αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του, αλλά να ενισχύουν την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφ'εροντος, τους κανόνες ασφαλείας πλοίου και επιβαινόντων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Στο διάλογο που έχει αρχίσει η νομαρχία Πειραιά θα επιδιώξει να έχει λόγο, διότι όπως είναι γνωστό υπάγονται σ'εμάς διοικητικά όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στον νόμο θα πρέπει να κατοχυρώνουν οτι οι νησιώτες θα ταξιδεύουν με ασφαλή πλοία και με εισιτήρια σε λογικές τιμές».
ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ;
«Αυτή είναι μια ερώτηση που μάλλον θα πρέπει να την απευθύνετε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί εκείνος, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του, υιοθετεί τέτοιες «λύσεις» επιχειρώντας την ίδια στιγμή να τις χρεώσει στην κυβέρνηση... Η πραγματικότητα είναι οτι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει οτι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μείωση των οργανικών συνθέσεων στην ακτοπλοϊα. Μάλιστα, το ΥΕΝ έχει ανακοινώσει οτι θα προασπίσει τις θέσεις των ελλήνων ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά επιβατιγά και στα κρουαζιερόπλοια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Η ίδια πολιτική προάσπισης των θέσεων εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών θα συνεχίσει να ακολουθείται και στα ποντοπόρα πλοία, για τα οποία μάλιστα, για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμιά τέτοια εξέλιξη, έλαβε άλλα μέτρα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως η μείωση της φορολογίας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, αρκεί να δείτε την επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία. Αντίθετα ο κ. Καραμανλής τουλάχιστον δυο φορές μέχρι τώρα έχει πει ότι « χρειάζεται ένα νέο σύγχρονο νηολόγιο», το οποίο «θα συμβάλει στη μείωση της διαφοράς του λειτουργικού κόστους των υπο ελληνική σημαία πλοίων με τις σημαίες ανοικτού νηολογίου»! Είναι προφανές ποιός θέλει να μειώσει τα πληρώματα, μετατρέποντας σε «σημαία ευκαιρίας» την ελληνική σημαία, γι'αυτό και σας ζήτησα να υποβάλεται αλλού το ερώτημά σας, μήπως πάρουμε και μια ευθεία απάντηση»... |
Δίκτυο Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού.
16.8.2006 Δίκτυο Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού
|