Μέλυδρον (είναι ωραία η θάλασσα)

Είναι ωραία η θάλασσα !!!

Poros, Hydra and Aegina

Dive In Saronikos

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....

Ø Καθημερινά 17.000 τόνοι αποβλήτων και σκουπιδιών ρίχνονται στις θάλασσες του πλανήτη μας.

Ø Η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα. Τα νερά της ανανεώνονται μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού κάθε 80 χρόνια.

Ø Είναι ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια «εξαφανίζονται» στη θάλασσα από την ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και το αλάτι του θαλασσινού νερού. Οι σωροί των σκουπιδιών που εμφανίζονται στις παραλίες μας είναι η τραγική απόδειξη.

Ø Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες και κουτάκια από αναψυκτικά, ξύλα, συνθετικά δίχτυα, αποφάγια, νεκρά ζώα, λάστιχα αυτοκινήτων.....Αυτά είναι μερικά από τα είδη σκουπιδιών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις παραλίες. Και δυστυχώς η λίστα είναι ατέλειωτη.....

Ø Είναι επίσης ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια που βυθίζονται στη θάλασσα είναι τα λιγότερο επικίνδυνα επειδή υποτίθεται ότι αποσυντίθενται στην άμμο του βυθού. Όχι μόνο τα σκουπίδια δεν διασπούνται, αλλά προκαλούν το θάνατο της υδρόβιας ζωής του βυθού.

Ø Δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση η άποψη ότι τα σκουπίδια που επιπλέουν δεν είναι τόσο επιβλαβή και ότι είναι μόνο αντιαισθητικά στην όψη. Αντιθέτως, τα σκουπίδια αυτά «μπερδεύουν» τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες, τα οποία στην προσπάθειά τους να καταπιούν τα επιπλέοντα απομεινάρια, τραυματίζονται, πνίγονται και συχνά τους προξενούν έναν αργό και επώδυνο θάνατο.

Ø Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας, μαζί με τα 3.000 μικρά και μεγάλα νησιά της, είναι 16.000χλμ. Εάν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο αδιάφοροι, σε λίγα χρόνια πιθανώς να έχουμε το μεγαλύτερο παράκτιο σκουπιδότοπο της Ευρώπης!!

Ø Να πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστούν τα επόμενα αντικείμενα στη θάλασσα:

Εισιτήριο λεωφορείου

2-4

Εβδομάδες

Βαμβακερό ύφασμα

1-5

Μήνες

Σχοινί

3-14

Μήνες

Μάλλινο ύφασμα

1

Χρόνο

Βαμμένο ξύλο

13

Χρόνια

Μεταλλικό κουτάκι

100

Χρόνια

Αλουμινένιο κουτάκι

200-500

Χρόνια

Πλαστικό μπουκάλι

450

Χρόνια

Γυάλινο μπουκάλι

Άγνωστο

Ø Υπεύθυνοι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Δημοσίων Έργων ή οι Λιμενικές Αρχές, αλλά όλοι εμείς που ζούμε στη χώρα. Το κράτος θεσπίζει νόμους και κανονισμούς, των οποίων η εφαρμογή είναι δική μας δουλειά. Εμείς οφείλουμε να διδάξουμε στις επόμενες γενιές, με το καλό μας παράδειγμα, την ανάγκη για προστασία των θαλασσών και των ακτών από τη ρύπανση. Κανείς δεν θέλει να ζει μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, και ιδιαίτερα όταν αυτό το περιβάλλον αποτελεί την κληρονομιά μας και έναν πολύτιμο οικονομικό πόρο για την χώρα μας. Γι’αυτό το λόγο:

§ Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες που επισκεπτόμαστε.

§ Οφείλουμε να απαιτούμε την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις παραλίες και να τους χρησιμοποιούμε.

§ Δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα όταν ταξιδεύουμε.

§ Οφείλουμε να δίνουμε το παράδειγμα στους γύρω μας και να ζητούμε το σεβασμό τους απέναντι στη θάλασσα.

§ Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η θάλασσα είναι πηγή ζωής για μας, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας.

§ Πρέπει να θυμόμαστε ότι η προστασία των θαλασσών και των ακτών σήμερα είναι δική μας ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας στο μέλλον.