ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ.....

Ø Καθημερινά 17.000 τόνοι αποβλήτων και σκουπιδιών ρίχνονται στις θάλασσες του πλανήτη μας.

Ø Η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα. Τα νερά της ανανεώνονται μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού κάθε 80 χρόνια.

Ø Είναι ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια «εξαφανίζονται» στη θάλασσα από την ροή των θαλάσσιων ρευμάτων και το αλάτι του θαλασσινού νερού. Οι σωροί των σκουπιδιών που εμφανίζονται στις παραλίες μας είναι η τραγική απόδειξη.

Ø Πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, κονσέρβες και κουτάκια από αναψυκτικά, ξύλα, συνθετικά δίχτυα, αποφάγια, νεκρά ζώα, λάστιχα αυτοκινήτων.....Αυτά είναι μερικά από τα είδη σκουπιδιών που μπορεί να συναντήσει κανείς στις παραλίες. Και δυστυχώς η λίστα είναι ατέλειωτη.....

Ø Είναι επίσης ψέμα το γεγονός ότι τα σκουπίδια που βυθίζονται στη θάλασσα είναι τα λιγότερο επικίνδυνα επειδή υποτίθεται ότι αποσυντίθενται στην άμμο του βυθού. Όχι μόνο τα σκουπίδια δεν διασπούνται, αλλά προκαλούν το θάνατο της υδρόβιας ζωής του βυθού.

Ø Δεν αληθεύει σε καμία περίπτωση η άποψη ότι τα σκουπίδια που επιπλέουν δεν είναι τόσο επιβλαβή και ότι είναι μόνο αντιαισθητικά στην όψη. Αντιθέτως, τα σκουπίδια αυτά «μπερδεύουν» τα θαλασσοπούλια, τα ψάρια, τις φώκιες και τις θαλάσσιες χελώνες, τα οποία στην προσπάθειά τους να καταπιούν τα επιπλέοντα απομεινάρια, τραυματίζονται, πνίγονται και συχνά τους προξενούν έναν αργό και επώδυνο θάνατο.

Ø Το συνολικό μήκος της ακτογραμμής της Ελλάδας, μαζί με τα 3.000 μικρά και μεγάλα νησιά της, είναι 16.000χλμ. Εάν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο αδιάφοροι, σε λίγα χρόνια πιθανώς να έχουμε το μεγαλύτερο παράκτιο σκουπιδότοπο της Ευρώπης!!

Ø Να πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστούν τα επόμενα αντικείμενα στη θάλασσα:

Εισιτήριο λεωφορείου

2-4

Εβδομάδες

Βαμβακερό ύφασμα

1-5

Μήνες

Σχοινί

3-14

Μήνες

Μάλλινο ύφασμα

1

Χρόνο

Βαμμένο ξύλο

13

Χρόνια

Μεταλλικό κουτάκι

100

Χρόνια

Αλουμινένιο κουτάκι

200-500

Χρόνια

Πλαστικό μπουκάλι

450

Χρόνια

Γυάλινο μπουκάλι

Άγνωστο

Ø Υπεύθυνοι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα δεν είναι μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Δημοσίων Έργων ή οι Λιμενικές Αρχές, αλλά όλοι εμείς που ζούμε στη χώρα. Το κράτος θεσπίζει νόμους και κανονισμούς, των οποίων η εφαρμογή είναι δική μας δουλειά. Εμείς οφείλουμε να διδάξουμε στις επόμενες γενιές, με το καλό μας παράδειγμα, την ανάγκη για προστασία των θαλασσών και των ακτών από τη ρύπανση. Κανείς δεν θέλει να ζει μέσα σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, και ιδιαίτερα όταν αυτό το περιβάλλον αποτελεί την κληρονομιά μας και έναν πολύτιμο οικονομικό πόρο για την χώρα μας. Γι’αυτό το λόγο:

§ Δεν πρέπει να αφήνουμε τα σκουπίδια μας στις παραλίες που επισκεπτόμαστε.

§ Οφείλουμε να απαιτούμε την τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων στις παραλίες και να τους χρησιμοποιούμε.

§ Δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στη θάλασσα όταν ταξιδεύουμε.

§ Οφείλουμε να δίνουμε το παράδειγμα στους γύρω μας και να ζητούμε το σεβασμό τους απέναντι στη θάλασσα.

§ Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η θάλασσα είναι πηγή ζωής για μας, για τα παιδιά μας, για τη χώρα μας.

§ Πρέπει να θυμόμαστε ότι η προστασία των θαλασσών και των ακτών σήμερα είναι δική μας ευθύνη, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας στο μέλλον.


1 σχόλιο:

  1. Ο μεγαλύτερος πλούτος της ζωής παρουσιάζεται στο βραχώδη βυθό, όπου οι αλληλένδετες τροφικές αλυσίδες είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Εδώ ο βιολογικός κόσμος, των εδραίων κυρίως οργανισμών, απλώνεται σε όλο του το μεγαλείο. Αν αυτοί οι οργανισμοί τρώγονταν και μπορούσαν να αλιευθούν από τις χιλιάδες των ψαράδων, του λεκανοπεδίου της Αττικής, οι εικόνες αυτού του ωραίου τοπίου θα ήταν απογοητευτικές. Αυτοί οι βιότοποι που είναι κοντά στις ακτές, αποτελούν τις ευαίσθητες περιοχές αναπαραγωγής των περισσοτέρων θαλασσίων οργανισμών, και η διατάραξη της οικολογικής του ισορροπίας, έχει πάντα άμεση επίδραση στο ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής.

    Κολυμπώντας κανείς σ'αυτό το υποβρύχιο τοπίο, συναντά διάφορους ρύπους, πετονιές, σιδερικά λάστιχα αυτοκινήτων, κονσερβοκούτια, μπουκάλια, σχισμένα δίχτυα και σε ορισμένα σημεία απομεινάρια από ναυάγια. Τα σχοινιά αφθονούν καθώς όταν καταστραφούν ρίχνονται από τα σκάφη στη θάλασσα. Πολλά λάστιχα που χρησιμοποιούνται για να προστατευτούν τα πλευρά των σκαφών όταν αχρηστευτούν ρίχνονται συνήθως στην θάλασσα. Τα δίχτυα σκεπάζονται αρχικά από διάφορους μικρούς ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς και αργότερα γίνονται καταφύγια άλλων μεγαλύτερων ζώων. Δίχτυα υπάρχουν σε αρκετά σημεία αυτού του βυθού. Τα διάφορα συρματόσχοινα και τα σιδερικά, παρότι σκουριάζουν σύντομα, η σκουριά γίνεται μια μάζα και παραμένει για πολλά χρόνια στο βυθό. Δεν υπάρχουν πλέον πολλές περιπτώσεις που να ρίχνονται στην θάλασσα σημαντικού μεγέθους μεταλλικά αντικείμενα. Σ'αυτή τη περιοχή του Σαρωνικού έγιναν πολλά ναυάγια μέσα στην μακραίωνα ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Όμως δεν έχει απομείνει τίποτα από τα παλιά ξύλινα πλοία, μόνο τα απομεινάρια κάποιον σιδερένιων εμπορικών, που βυθίσθηκαν στον πόλεμο, είναι σωριασμένα και προβάλλουν σαν φαντάσματα μέσα στο γαλάζιο φόντο του βυθού. Πάντα να ναυάγια έχουν ενδιαφέρων για τους καταδυομένους, που συχνά ψάχνουν να βρουν κάτι παλιό ή χρήσιμο μέσα σ'αυτά. Ένα παχύ στρώμα σκουριά τα σκεπάζει πια και πάνω σε αυτό αναπτύσσονται πολλή ζωική και φυτική οργανισμοί. Διάφορα ψάρια και άλλα ζώα βρίσκουν καταφύγιο μέσα στα ναυάγια. Οι στερεοί αυτοί ρύποι στην έκταση και τον αριθμό που υπάρχουν εδώ δεν έχουν σοβαρή επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον, πέρα από το να είναι μια αντιαισθητική εικόνα μέσα στην ομορφιά του υποθαλάσσιου τοπίου. Όμως αν αυξηθούν για οποιοδήποτε λόγο με την πάροδο των ετών μπορεί να αποτελέσουν για την υποθαλάσσια αυτή περιοχή μια σοβαρή επιβάρυνση. Μετά το έργο της Ψιττάλειας ο Σαρωνικός έχει αναβαθμισθεί σημαντικά. Η ρύπανση από τα απόβλητα του λεκανοπεδίου της Αττικής, που εξαπολύονταν από τους οχετούς και θόλωνε και μόλυνε τα γαλανά νερά μετά από αυτό το έργο είναι πλέον παρελθόν. Τα νερά είναι τώρα αρκετά καθαρά και ένας καινούργιο ήλιος ανατέλλει πια στο βυθό. Τα ζώα μπορούν πια να ζουν ακίνδυνα εδώ, και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν καθαρά νερά σχετικά κοντά στην Αθήνα, που αν θέλουμε μπορούν να γίνουν ακόμα πιο καθαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή