Δίκτυο Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού.


16.8.2006 Δίκτυο Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού
Η Νομαρχία Πειραιά συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών ανακοινώνει τις θέσεις της για την προστασία του Σαρωνικού κόλπου με τη δημιουργία «Δικτύου Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού», όπως διαμορφώθηκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νομαρχίας και περιλαμβάνονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο που κατατέθηκε για την επόμενη 5ετία.
Σκοπός του Δικτύου στο οποίο καλούνται να συμμετάσχουν οι ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού που περιβάλλονται από τον Σαρωνικό είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος με τη κωδική ονομασία ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS, ενώ στην ανάπτυξη του θα κληθούν να συμμετάσχουν φορείς της Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης, της Ε.Ε., ΜΚΟ, Ερευνητικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και επιχειρηματικοί φορείς με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα σχετικά με το Σαρωνικό και τη προαγωγή της γνώσης για το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα.
Το πρόγραμμα προστασίας ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ SOS μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, εθνικούς πόρους, ΠΕΠ Αττικής και από πιστώσεις τόσο του Γ' όσο και του Δ' ΚΠΣ. Παράλληλα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης του προγράμματος θα προέλθει από ίδιους πόρους της Νομαρχίας Πειραιά, ενώ η λειτουργική του συνέχεια θα εξασφαλιστεί με την ίδρυση Γαλάζιου και Πράσινου Ταμείου. Το Γαλάζιο Ταμείο θα είναι ο αποδέκτης των προστίμων για τη ρύπανση του Σαρωνικού και το Πράσινο Ταμείο θα είναι ο αποδέκτης των τελών για τη διακίνηση τοξικών από το λιμάνι του Πειραιά.
Με το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται :
·Η εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου των επιπτώσεων από τη λειτουργία του έργου της Ψυτάλλειας.
·Η εγκατάσταση συστήματος καθαρισμού και προστασίας των ακτών και ιδιαίτερα των κολυμβητικών που ήδη πραγματοποιείται από τη Νομαρχία Πειραιά με παράλληλη διεύρυνση του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των νερών και του θαλασσίου περιβάλλοντος.
·Η ανάπτυξη προγράμματος ελέγχου της ρύπανσης της θάλασσας τόσο στις εκβολές των ποταμών όσο και από τα πλοία αλλά και κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών.
·Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος των εκβολών του Κηφισού
·Η δημιουργία ενός πλαισίου χρήσεων γης των παράκτιων περιοχών που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη συμβατή με τη προστασία του περιβάλλοντος
·Η ανάδειξη των περιβαλλοντικών διαστάσεων στο θέμα των θαλάσσιων μετακινήσεων στο Σαρωνικό και τα νησιά
·Η απαίτηση χωροθέτησης με επιστημονικά κριτήρια των υδατοκαλλιεργειών
Στις αρμοδιότητες του δικτύου θα εντάσσονται και τα ακόλουθα:

·H Προστασία του Υγροβιότοπου Ψήφτας Τροιζηνίας.

·Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αίγινας, χωροθετημένο στη Νήσο Μονή.

·Πρόγραμμα Αξιοποίησης Υπογείων Υδάτων στα Νησιά

·Πάρκο Αιολικής Ενέργειας στην Τροιζηνία

·Περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων της περιοχής

Παράλληλα η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα θα συνεισφέρει και στην άμβλυνση του κοινωνικού φαινομένου της ανεργίας καθώς θα προωθηθούν στην απασχόληση άνεργοι κάτοικοι της περιοχής στα έργα περιβαλλοντικής προστασίας που απαιτούνται και τα οποία θα υλοποιήσει το Δίκτυο Προστασίας και Διαχείρισης του Σαρωνικού.
«Ο Σαρωνικός, πανάρχαια κοιτίδα πολιτισμού, αποτελεί το βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος μας, που πρέπει να βάλουμε στο κέντρο της προσοχής μας. Η πρόσφατη εκτεταμένη ρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας από πετρελαιοκηλίδα κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για τη δημιουργία ενός φορέα επίβλεψης και προστασίας του Σαρωνικού κόλπου» δήλωσε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και πρόσθεσε ότι «όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργαστούν πριν η βιωσιμότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φτάσει σε επίπεδα μη αναστρέψιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου